Sopa de miso de verdura i carn de porc
El olor de la olla
viene a través del seto.
Cae aguanieve.
Issa (1817)
La sopa de miso [味噌 汁] és un del plats més comuns de la cuina japonesa. La base és un caldo d’algues bullides (dashi) on es dissol una pasta de soja fermentada i salada anomenada miso. A partir d’aqui es poden afegir verdures i carn, però sempre serà un brou clar. (Ton Jiru)
Per a fer la nostra sopa de miso necessitarem
300 gr de carn magra de porc
180 gr de patata
100 gr de ceba
100 gr de pastanaga
100 gr de ceba tendra
150 gr de nap daikon
150 gr de satoimo (patata taro)
Gingebre rallat
800 cc de brou dashi
1 cullerada sopera de salsa de soja
1 cullerada sopera de sake
1 cullerada sopera de mirin
2 cullerades soperes generoses (25-30 gr) de pasta de miso.
Per a fer el dashi:
Forma tradicional: Es neteja l’alga Kombu amb un drap net. Es posen a escalfar 800 ml d’agua amb l’alga Kombu a foc mitjà.. Quan comenci a bullir, es baixa el foc al mínim i s’afegeixen 15-20 gr (un grapadet) de Katsuobushi. Es deixa coure un parell de minuts i desprès s’apaga i es deixa refredar fins que el katsuobushi se’n vagi al fons. Es cola amb el colador
Instantani: es barreja 800 ml d’aigua amb una cullerada sopera (7-8gr) de dashi en pols
Es tallen les verdures en mitja lluna i la carn en tires de 2 x 3 cm (aprox). Es talla la ceba tendra a rodanxes fines i es reserva.
S’escalfa una mica d’oli en una cassola i es saltea la carn un parell de minuts. S’afegeix el gingebre ratllat. S’afegeixen les verdures i també es saltegen.
S’afegeix el dashi, la salsa de soja, el sake i el mirin. Es deixa coure a foc mig uns 20/30 minuts.
Un cop estiguin cuits tots els ingredients, es baixa el foc i es deixata la pasta miso amb l’ajuda d’un colador. Quan estigui completament disolta, s’apuja el foc i s’apaga just abans d’arribar al punt d’ebullició.
S’afegeix les rodelles de ceba tendra abans de servir. Itadakimas !
A la Banda sonora, una cançó meravellosa interpretada de forma magistral. Blackbird pel Brad Meldhau Trio.