Calamars a la manera de la Pepeta Renom

Calamars a la manera de la Pepeta Renom

La Pepeta Renom era la besàvia del meu amic Pere i va néixer a Sabadell l’any 1899. L’any 1916, va aprendre dels pescadors de Castelldefels com preparar amb vi blanc els popets que acabaven de pescar. Aquesta recepta s’ha trasmès de pares a fills com un secret familiar, fins que el seu besnét ha tingut la gentilesa de compartir-la amb mi i autoritzar-me a publicar-la

La recepta familiar es fa amb popets, però jo m’he pres la llicència de substituir-los per uns calamars no massa grossos que vaig trobar al mercat. Mès fàcil, impossible ! I estan boníssims !

Necessitarem:
1 kg de calamarsets o popets
Pebre vermell i negre mòlt
1 got de xerés sec
All i julivert picat
Un polsim de sal

Es netegen els calamars i es tallen a rodelles no massa fines. Es fregeixen en una cassola tapada amb oli ben calent.

Quan deixen anar el suc rosat, s’empolsinen amb pebre vermell i negre, un pessic de sal i s’hi aboca un got de xerès sec.  Es baixa el foc i es deixa reduir

Quan la salsa queda untosa i de color rosat, s’afegeix all i julivert picat a bocins grans. Es donen un parell de voltes i es retira abans que es cremi l’all.

Es ideal acompanyar-ho amb arròs blanc, però una amanida també fa el fet.

Per la Banda sonora d’avui una cançó entranyable, Still d’Elvis Costello (North, 2003)