Botifarres dolces de Can Margarit
Fa dos dissabtes, els propietaris de Xarcuteries Margarit van convidar a una colla de blocaires a visitar el seu obrador al carrer Caponata del barri de Sarrià on vam passar un matí d’allò més interessant coneixent les seves especialitats i participant en l’elaboracio d’alguns dels seus productes, Jo volia també fer la crònica de la visita, pero com que he vist que altres blocaires l’havien explicat, fotografiat i documentat de forma insuperable, he pensat que era millor fer un recull de les entrades publicades. (si m’he deixat algú, feu-m´ho saber i l’afegeixo )
- En Manel de Cuinar és generós amb No és pas senzill, lligar bé les botifarres
- La Nuni de Cuinetes a Carn cake -Instagram
- L’Oscar a decuina.net amb de com lligar botifarres en tres passos
- En Miquel i la Sión a Fem un mos amb Xarcuteries Margarit, lligant botifarres.
- La Marga a L’hora del tupper amb Margarit, tercera generació de xarcuters a Sarrià.
- La Marina de Tapa’t de tapes amb Taller de botifarres a Xarcuteries Margarit.
- La Sara-Maria de Delicies del Rebost amb Fem botifarres a la Xarcuteria Margarit
Després del taller, en Joan Margarit va tenir la gentilesa d’obsequiar-me amb dues botifarres dolces, molt difícils de trobar fora de la comarca de la Selva i del Baix Empordà i que em van transportar als sabors de la meva infantesa.Per això he pensat que la meva contribució podria ser publicar la recepta de les botifarres dolces, tal i com les feia la meva àvia. Com ja he dit, és una preparació molt local on la carn de porc es cura amb sucre en una proporció 50/50 i que desperta o grans odis o grans passions. No se sap ben bé si és un segon o un postre, però a mi m’agrada moltissim. La recepta apareix al Corpus del Patrimoni culinari català i te variants segons tradicions familiars
Necessitem
2 botifarres dolces, d’uns 300 gr cadascuna
1 canó de canyella
1 pela de llimona
Mig got de garnatxa
Un rajolí d’oli
Aigua
Cal punxar molt les botifarres per permetre que el sucre vagi sortint per anar formant el caramel
En una paella o una cassola de ferro o fang, posem les botifarres en fred. Hi afegim l’aigua que cobreixi fins a mitja botifarra, la garnatxa, la canyella, la pell de llimona i el rajolí d’oli. En total ha de cobrir gairebé totes les botifarres. Podem substituir la garnatxa per un altre vi dolç, com moscatell o vi ranci.
I ara només cal anar-les coent a foc ben baix deixant que el sucre vagi sortint i es caramel·litzi. És l’única cosa que heu de vigilar: que el caramel lligui i que no es cremi massa.
Es poden afegir pomes tallades a grills durant la cocció. I penseu que atipen moltíssim.
A la Banda Sonora, no puc posar una altra cosa que la Sílvia Pèrez Cruz, cantant Vestida de nit, una habanera que em transporta als estius de la meva Calella