Gelat de figa

Gelat de figa
Cada dia al jardí me’n vinc de matinet
vora la font, amb figues de les de coll de dama.
I em besa l’aire, sense cap fressa ni cap flama,
i ara prenc una figa, ara prenc un glopet.
Els fruits saborosos. Josep Carner, 1906
La figa és fruita de temporada i només es bona poques setmanes a l’any. Quan n’és temps, cal aprofitar-ho. I de quina manera millor que en forma de gelat, ben refrescant. La idea no ha estat meva, sinó del meu amic Frederic, però la realització me l’he empescada partint d’altres receptes de gelat de fruita. I el resultat farà que ho repetim segur.
Necessitem:
Mig kilo de figues
150 gr de sucre
3 ous
200 ml de nata liquida

Pelem i tallem les figues a quarts i les deixem macerar com a mínim 4 hores amb un bon raig de llimona i un parell de cullerades soperes de sucre

Passat aquest temps, separem les clares i els rovells d’ou. Batem els rovells i el sucre fins que dobli el volum i afegim la nata líquida mica a mica. Aquesta barreja la posem a escalfar a foc baix evitant que arrenqui el bull i l’anem remenant fins que espessi.

Un cop feta, la deixem refredar una mica i afegim les figues triturades amb el seu propi suc. Ho barregem de nou i finalment hi incorporem les clares muntades.

Ho deixem refredar a la nevera. Un cop esta ben fred, ho posem a la geladora i en fem gelat.

Es pot servir acompanyat de fruits del bosc, galeta o fins i tot, d’un rajolí de xocolata.


Per la Banda Sonora una peça mandrosa que ens diu que millor quedar-nos a l’ombra quan fa aquesta calor inclement. Stay in the Shade del cantautor José Gonzalez. Si no el coneixeu, val la pena.