Kibbeh libanès
El nom deriva de la paraula àrab kubbah or kibbeh, que significa “bola” . I és exactament això: una deliciosa bola farcida. S’acostuma a menjar en forma ovalada.
Necessitem
Per la massa
400 gr de carn picada de bé o de vedella el més magra possible
200 gr de búlgur fi
1/2 ceba molt picada
1 cullerada de menta picada ben fina
1 cullerada de julivert picat ben fi
sal
Barreja d’espècies: 1 culleradeta de canyella, 1 culleradeta de curry, 1 culleradeta de pebre negra mòlt i 1 culleradeta de comí en pols
200 gr de carn picada de bé o de vedella
1/2 ceba triturada
1 culleradeta rasa de comí en pols
1 culleradeta rasa de canyella
1 culleradeta rasa de pimentó picant
1 culleradeta plena de menta picada
Sal i oli d’oliva
60 gr de pinyons (opcional)
Per preparar la massa, netegem el bulgur i l’hidratem amb aigua bullint segons les indicacions del paquet. Un cop hidratat en posem en un colador i l’apretem amb les mans per treure l’excés d’aigua. El barregem amb la carn, la ceba picada, la menta i el julivert i la barreja d’espècies. Ho salem al gust.
Ho triturem amb el minipimer i així obtenim una massa mes integrada. Ho deixem refredar a la nevera fins a l’hora de fer boletes.
Per a fer el farcit, escalfem dues cullerades d’oli en una paella i sofregim la ceba a foc baixet. Quan està dauradeta , afegim la carn i també la coem. Un cop cuita, la retirem del foc i afegim les espècies. Ho acabem de barrejar amb una forquilla, ho salpebrem i si volem hi afegim pinyons.
Per a muntar els kibbeh, traiem la massa de la nevera i fem boletes de la mida d’una mandonguilla grosseta. La posem al palmell de la ma i amb l’índex anem fem un forat sense arribar a perforar la bola. Alhora anem girant la bola mentre pressionem de dins a fora per aprimar les partes. L’omplim amb una culleradeta de farcit i el tanquem donant-li forma de zepelin. Vigilem que no hagi fissures i si cal, ens humitegem les mans per acabar d’allisar la superfície.
Posem una paella amb oli i quan esta ben calent, fregim els kibbeh fins que agafin un color marró fosc. Els deixem escórrer sobre paper de cuina i ja estan llestos per menjar.
Els podem acompanyar amb salsa de iogurt que farem barrejant un iogurt natural, un rajolí d’oli d’oliva, un raig de llimona i una mica de sal i pebre. De forma opcional la podem aromatitzar amb una mica de julivert, cilantre o curry.
A la Banda sonora d’avui, la musica dels credits d’obertura de la pelicula Wadjda, interpretats per Yousef Alalí i Saleh Alaolaiany sota la batura de Max Richter.