Gitour 2016
Enguany, la Mònica Tarradellas ha agafat el relleu i ens ha organitzat una trobada sensacional per Girona capital i el Balneari Vichy Catalan: el Gitour 2016. Val a dir que la Mònica ha tingut uns ajudants d’excepció: en Marc, la seva germana Anna i les seves precioses filles que ens van preparar unes bosses ben boniques i pràctiques amb el hashtag #Gitour 2016. Vagi d’entrada tot el meu agraïment per una dia tan bonic i ben organitzat. Però anem a pams.
Per començar el dia, vaig conduir (per primer cop a la meva vida !) fins a Girona, amb la Sara-Maria i el Tiriti . El punt d’encontre era la Plaça Sant Pere, que era un dels punts d’entrada de l’antic Barri xino de la ciutat. Alli, en Lluc Salellas, regidor de l’Ajuntament de Girona ens va fer un recorregut per la història del barri, que concentrava la major part de prostíbuls i convents de la ciutat de Girona. Ens va recomanar el llibre La Girona pecadora i del periodista Gerard Bagué i ens en va llegir un fragment, per que ens adonéssim que l’activitat “pecaminosa” es va perllongar ben be fins els anys 90.
Mentre en Lluc en alimentava el cap, la Mònica i l’Anna s’asseguraven de que el nostre cos també estava ben servit, i ens van donar la benvinguda amb una bossa preciosa personalitzada per les nenes de la Mònica, i un esmorzar ben gironí: un xuixo d’una fleca artesana de Fornells de la Selva i un suc de poma de Girona. Aquest sucs son part del catàleg de productes de Mooma (de MOntgri pOMA) que fabriquen sucs de poma de diverses varietats (Golden, Fuji, Royal Gala i Granny Smith) sense sucres afegits i a partir de matèria primera local, a mes de sidra i altres derivats de la poma, com vinagre. Son sensacionals !
Ja ben reconfortats en cos i ànima , ens vam desplaçar fins la Plaça del Pou rodó on hi ha la Café Context llibreria i on ens van rebre els representants dels Gremis de Carnissers i xarcuters artesans de les comarques gironines i el de Forners artesans de les comarques gironines.El Gremi de Carnissers ens va presentar un dels seus productes mes singulars: la botifarra dolça , pròpia de algunes comarques de Girona com l’Empordà o el Gironès. La botifarra dolça s’el.labora amb carn magra de porc, pràcticament la mateixa quantitat de sucre blanc, pela de llimona i una mica de sal i de canyella molta. El secret és que un cop pastada la carn amb tots els ingredients s’ha de deixar reposar un mínim d’una setmana fins un màxim d’un mes perquè es marini amb el sucre. Un cop ja ben marinada es pica i s’emboteix en la tripa.El problema que tenien es que la botifarra dolça és un producte fresc perible difícil d’exportar i per això, el Gremi va establir un conveni amb l’IRTA per a desenvolupar un protocol per obtenir una botifarra dolça cuita estable i a temperatura ambient. Aquest producte es comercialitza amb el nom de Dulses i es presenta esteritlitzada (mes eixuta però amb mes sabor) i pasteuritzada (mes melosa però de gust mes suau)
A continuacio el Gremi de flequers artesans de les comarques gironines ens va presentar un projecte interessantíssim que és el Pa de la Tramuntana. La idea és recuperar blats antics (en aquest cas concret la varietat Florence Aurora) i sistemes antics de fer pa utilitzant només ingredients de proximitat. El pa de la Tramuntana seria un xusco d’uns 400 gr que nomès s’el.laboraria i comercialitzaria en fleques amb distintiu. Es garanteix aixi la seva traçabilitat des del productor fins el consumidor. Es va presentar el desembre de 2011 amb 62 flequers implicats i en l’actualitat hi han més de 110 punts de venda i es fabriquen uns 230.000 pans de la Tramuntana a l’any.
Aquest projecte ha generat la creació del segell És farina de Girona, que és una farina certificada a partir d’un conreu integrats per productors identificats i que es comprometen a seguir els estrictes requisits marcats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) garantint aixi les característiques de la farina i les seves propietats organolèptiques,
En acabada l’activitat, vam agafar el cotxe cap a Caldes de Malavella, on vam visitar la planta de Vichy Catalan. Allí ens van explicar la història del Hotel-Balneari Vichy, ens van mostrar la planta embotelladora i també l’àmplia gama de productes que comercialitzen. Vam tenir l’oportunitat de tastar una línia de vins, el ViñaCHY, fets amb aigua del balneari.
I vam acabar la jornada, degustant un dinar de germanor al restaurant de l’Hotel Balneari Vichy, el Delicius). Podeu veure el menú a continuació:
I ja ben tips, cansats i carregats d’obsequis, mica a mica vam anar tornant a casa, Gracies, Mònica per un dia tan rodó! Ja estem esperant la propera convocatòria. Qui serà el següent?
Blocaires assistents al Gitour 2016:
Manuel de Un cocinillas on line, Sussi d’Ara Cuina, Anna de M’agrada Cuinar, la Sara-Maria de Delícies del rebost, la Blanca de Juego de sabores, l’Oscar de decuina.net, l’Anna de Retalls de cuina, en Lluís de Tiritinyam, la Marta de Pa de Nous , la Montse de La cuina de la Mussola, l’Alba de I per postres, l’Eva de Cuinant entre llibres, l’Olga de La Cuina de l’Olga, en Francesc de La cuina de tots natros, Manu de Las recetas de Manu, la Glòria de Gloria Cookies, la Glòria de No tot són postres, l’Esther de Mar i muntanya, en Josep de Menja de bacallà, l’Agustí de Cangrejo grande, la Laura de Cuinejar i l’amfitriona: la Mònica de Ensucrat