Oleum Flumen, l’spà de les olives
El passat dissabte dia 13 i gràcies a la invitació d’en Martí Terès i la organització de la Glòria Mohedano del blog No tot son postres a la cuina, vam fer una visita a la Finca les Teixeres, a Vinaixa, que és on es produeix l’Oleum Flumen.
Abans , però, vam fer una parada a Vimbodí per tastar les coques i braços de gitano del Forn Caixal, dels quals no em vam deixar ni una engruneta.
A l’arribada ens va rebre en Martí Terès, ànima del projecte que ens va explicar tot sobre la finca, els productes i sobretot, sobre la filosofia del projecte. Oleum Flumen no és simplement una marca per comercialitzar oli, sino que es fonamenta en valors de sostenibilitat ambiental, respecte al territori i innovació tan en els conreus com en la manera de preparar i difondre els productes.
Un cop ben il·lustrats sobre les característiques dels conreus i de la finca, vam visitar el moli on es premsen les olives i s’extreu l’oli que serà envasat. La maquinària esta dissenyada ad hoc per aconseguir el millor tractament de les olives, de tal manera que en Martí el va definir com una mena d’spà per les olives (i d’aquí el nom del post)per la manera com les mimen i la cura amb que les manipulen per respectar al màxim les seves propietats i treure’n el millor partit.
Un cop acabada la visita i de la ma de l’Eloi Torrent, nutricionista especialista en les propietats de l’oli d’oliva, ens van obsequiar amb una degustació feta amb els seus productes al mateix temps que ens explicaven un nou projecte que volen posar en marxa ben aviat: l’Oleum Flumen Experience. Aquesta és una activitat de tot un dia pensada per introduir als participants a la cultura de l’oli d’una forma lúdica però alhora completa i rigorosa.
Tornant a la degustació, vam poder gaudir d’un còctel molt refrescant de taronja, llimona, pastanaga, sucré moré, gingebre, rom blanc i oli de finca. A continuació una tapenade ( pasta d’olives amb tàperes, anxoves i oli) que vam poder tastar sola sobre una llesca de pa i acompanyant una cullera de fesols de Santa Pau amb oli de finca. I per acabar uns maduixots amanits amb oli Ninou i vinagre Paula Coll, un vinagre excel.lent de 25 anys fet a partir del xerés Pedro Ximénez.
Ja ben contents, vam aconseguir pujar al cotxe per arribar-nos a la Masia del Cadet a Poblet on vam poder menjar un menú molt gustós de cuina tradicional actualitzada. En el meu cas, una amanida de bonítol del Cantàbric amb tomàquet amb i olivada, unes galtes de porc i una pastís de formatge.
La visita a Oleum Flumen és una experiència molt recomanable que ens apropa a la cultura de l’oli, encara tan desconeguda a casa nostra. Gràcies Martí i Glòria per la invitació !
A la Banda Sonora una (nova) versió del Feeling Good, aquest cop de la ma d’Avicii, nom artístic del DJ i productor suec Tim Bergling i que apareix a la banda sonora de la sèrie Sense8 de Netflix. A mi m’ha agradat molt.