Saltat d’arròs amb cranc

Saltat d’arròs amb cranc
Per presentar la recepta d’avui, em calen unes quantes explicacions i tres agraïments. El primer va per la Nani Nolla, l’ànima del delicadíssim blog La cuina violeta, que fa unes setmanes va organitzar una trobada de blocaires a Tarragona, la Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014, el dia 22 de febrer. Jo m’hi vaig apuntar entusiasmada però quan es va anar acostant el dia, una intervenció de la meva dentista em va deixar completament fora de joc, vaig haver de renunciar a la sortida, i em vaig haver d’acontentar llegint les cròniques que van fer alguns dels assistents.
El segon agraïment va per una mena de fada dels fogons, la generosa Mon del April’s Kitch, que misteriosament em va convocar a fer un vermut a La Riera de Vallcarca i em va regalar un Lekué Rice & Grain Cooker, que els havien obsequiat a Tarragona i que em cedia per consolar-me de la meva baixa involuntària !!! Wow, quin detallàs ! Nomès calia provar aquest nou estri meravellós i publicar una recepta al blog amb el resultat.
I aqui arriba el meu tercer agraïment. Vaig rebre un amable correu de la Sarah Martin Pearson, que és la Community Manager de Lékué demanant el meu parer sobre l’estri i oferint-se a comptar amb mi per a futures activitats. Serveixi aquest post per a agrair la seva confiança i generositat.
I ara que ja he fet constar els mèrits, passo a la recepta. Em vaig preguntar què es podia fer amb un estri que cou arròs, i la resposta és obvia: una recepta amb arròs. Peró per a fer-ho una mica més interessant, vaig buscar una recepta thailandesa del llibre A la Table de Jim Thompson [del qual us vaig parlar aqui]: Saltat d’arròs amb cranc o Khao Pat Bpuu.

Necessitarem 
2 cullerades soperes d’oli
1 gra d’all picat
un pessic de sal
un ou
120 gr d’arros gessamí (o basmati) cuit al vapor
una culleradeta de salsa de soja
una culleradeta de salsa d’ostres
un pessic de sucre blanc
una cullerada sopera de ceba picada finament
una cullerada de pastanaga picada finament
100 gr de carn de cranc esmicolada (podeu fer servir surimi)
Com a guarniment
una culleradeta de fulles de coriandre picats
una rodanxa de llima
mitja pastanaga petita, tallada a rodelles i fregida

Primerament, coem l’arros al Rice & Grain Cooker, segons la taula de cocció. Per a 120 gr d’arròs aromàtic, necessitarem 350 ml d’aigua i ho courem 11 minuts al microones a potencia de 800W (jo ho vaig fer a 900W i ho vaig coure 10 minuts). Ho vaig deixar reposar tres minuts fora del microones i ho vaig remenar amb una espàtula de silicona.

A banda, escalfem l’oli en un wok  i sofregim l’all amb el polsim de sal, fins que l’oli s’aromatitzi i els bocins d’all estiguin daurats.  Trenquem l’ou al wok i el remenem fins que la clara qualli. Llavors rebentem el rovell i seguim remenant fins que sigui cuit

Afegim l’arros, afegim la cullerada de salsa de soja, de salsa d’ostres i el sucre i ho anem remenant a foc baix. Afegim la ceba picada, la pastanaga  i la carn de cranc esmicolada i ho deixem coure uns dos minuts mes.

A l’hora de sevir-lo el podem guarnir amb fulles de coriandre picades, una rodanxa de llima i pastanaga a rodelles finetes.

I el maridatge proposat per la Paloma és un CORCOVO rosado de la D.O. Valdepeñas. “Goloso y fresco, elaborado con uva syrah y tempranillo”

A la Banda sonora, avui em ressona al cap una cançó preciosa i trista del gran mestre Nyman: Diary of Love, el tema principal de la película  The End of the Affair. (1999)