Serinakaker
Per Nadal, cada família prepara set tipus diferents de galetes. Aquesta feina s’anomena La fornada de Nadal (julebakst) i es comença a fer molt abans dels dies precisos de Nadal (fins i tot el novembre). Hi ha discussió sobre quines són les tradicionals, ja que la tria varia segons la regió i fins i tot la família, però la que sempre apareix és la que farem avui: la galeta de mantega amb ametlles o Serinakaker. La recepta és del llibre 7×7 slag: Tradisjonsrik julebakst, de Tove Diesen (Oslo: Schibsted, 2001).
Necessitarem
Barregem la farina tamisada, el llevat i el sucre avainillat (si usem essència de vainilla, l’afegim a l’ou batut). Tallem la mantega a daus i barregem amb la farina fins que quedi granulat (si ho fem amb una batedora, el millor és fer servir l’estri de ganxo. Si no, la ganiveta del minipimer).
Afegim el sucre i l’ou batut. Treballem be la massa, i fem un cilindre que embolicarem amb paper film i deixarem reposar a la nevera una estona.
Per a fer les galetes, tallem el cilindre en quatre trossos iguals. De cada porció en fem vuit divisions (pesaran uns 18 gr aprox. cadascuna) i ens sortiran un total de 32 galetes. De cada tros en fem una boleta i l’aplanem una miqueta amb les mans. Les anem col.locant en la safata del forn folrada amb paper.
Amb una forquilla aixafem cada galeta i fem uns solcs ondulats. Pintem les galetes amb ou batut i les decorem amb ametlla en granet o laminada. Hi podem afegir bocinets de sucre candi.
Enfornem durant uns 10-15 minuts, fins que quedin dauradetes. Les refredem sobre una reixeta i les guardem en una llauna (si duren).
A la Banda sonora, un gran descobriment musica: el contrabaixista israelí Avishai Cohen interpretant It’s Been so Long , Alon Basela (Aurora,2009) o Remembering (At Home, 2005)