Menjar blanc de Reus
Es tractava d’una preparació que tenia com a base la llet d’ametlles, sucre, farina d’arros i brou de pollastre, peix blanc o llagosta, pròpia de la Quaresma i que estava especialment recomanada per a convalescents i parteres (de casa bona, es clar). Està recollida en receptaris medievals catalans com el d’Arnau de Vilanova, el Libre de Sent Soví o el Libre de Coch. Els segles posteriors també te presència com veiem a la cita del Calaix de Sastre del Baró de Maldà del 1792.
Necessitarem per a 1 litre de llet d’ametlles:
125 gr d’ametlles pelades crues
1 litre d’aigua
200g de sucre
80g de midó (o maizena)
1 bocí de pell de llimona
1 canonet de canyella
1 polsim de sal
Per a fer la llet d’ametlles
Triturarem les ametlles, el sucre, la pell de llimona i la canyella. Si ens fa mandra, a la Pastisseria Caelles ja venen la pasta feta.
Dissoldrem aquesta pasta amb l’aigua i ho deixem reposar a la nevera de 6 a 12 hores.
Ho tornem a remenar i ho colem amb un drap de coto (o coixinera) de manera que obtindrem la llet d’ametlles
Per a fer el menjar blanc
Reservarem una part de la llet d’ametlles on dissoldrem el midó o la maizena.
Escalfarem la resta fins que arribi a uns 65º i llavors i afegirem la llet amb la maizena disolta. Ho anirem remenant sense parar fins que arrenqui el bull i la crema s’hagi espessit
Ho aboquem a les terrines i ho deixem refredar a temperatura ambient.
I ja esta llest per menjar !
A la Banda sonora, una versió en piano de Les Barricades Mysterieuses de Couperin (1717) interpretades pel pianista hongarés Georges Cziffra